Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Mitől nem lehet visszakapcsolni a kismegszakítót?

2019-01-25 08:00:00

A kismegszakító egy speciális, kisfeszültségű megszakító eszköz. A kisfeszültségű villamos berendezések, hálózatok túláramvédelmi készüléke. Önműködően lekapcsol, ha a megengedettnél nagyobb áram folyik az áramkörben. Kisebb túláramok (túlterhelési áramok) esetén késleltetve, nagyobb túláramoknál (zárlati áramok) azonnal. Vagyis, ha vagyunk olyan szerencsétlenek, hogy egy zárlatos készüléket kapcsolunk be, sikeresen működésbe lép a kismegszakító, és sötétségbe borul minden.

De miért van az, hogy néha egy-egy sikeres működés (meghibásodás, zárlat, vagy túlterhelés) után nem lehet visszakapcsolni a kismegszakítót? Erre a kérdésre keressük a választ mai cikkünkben.

 

Miért jó a kismegszakító?

Mint már említettük, az otthonunk/munkahelyünk elektromos hálózatát, készülékeit, berendezéseit meg kell védenünk a túlfeszültségtől és a zárlatok okozta károktól. Gondoljunk csak bele, hogy munkahelyünkön havi zárást végzünk, amihez a számítógépünk, nyomtatónk, illetve más kollégák számítógépe az összehangolt munka miatt elengedhetetlen. A zárlatos irodai gépek ellen szerencsére van már megoldás, ez lehet a kismegszakító, amit a köznyelv még mindig biztosítéknak hív. Ez tudja megakadályozni, hogy egy meghibásodott irodai gép egy egész irodában/szinten/épületben okozzon hatalmas károkat, életveszélyt vagy áramszünetet. Tehát biztonságtechnikai szempontból igen nagy a jelentősége a megfelelően működő kismegszakítónak.

 

Bekötése, helyes működése

A kismegszakító bekötését csak szakember végezheti. A villanyszerelő szabadon variálhatja a bekötési irányokat (melyik kapocsra csatlakozik a hálózat és melyikre a fogyasztó), kivéve, ha a gyártó elő nem írja a bekötés irányát. A kioldási karakterisztika szerint – vagyis mekkora áramértéknél kell késleltetés nélkül leoldania - három típust különböztetünk meg. A szakember a védendő berendezés jellege alapján választ közülük, hogy megóvja a vezetékeket, a fogyasztókat, személyeket a túláramok káros hatásaitól.

  • B karakterisztika már kis zárlati áramoknál végez azonnali lekapcsolást. Késleltetés nélkül (önidővel) működik, ha a rajta folyó áram a névleges áram 3-5-szöröse. Általában a világítás, a dugaszoló aljzatok, az elektromos tűzhely, elektromos fűtőkészülék stb. áramköreire szerelhetik.
  • C karakterisztika nagyobb, a névleges áram 5-10-szerese között old ki önidővel. A motoros áramkörök védelmére szerelik be. Ilyen például a mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény, légkondi stb. áramkörei.
  • D karakterisztika 10-20-szoros névleges áramnál kapcsol le önidővel. Az igen nagy bekapcsolási áramfelvételű elektromos eszközöknél alkalmazzák. Ilyen példát háztartások esetében ritkán látni, ez a fajta áramfelvétel leginkább az iparban használatos. A barkácsolók villamos kisgépei között viszont lehetnek ilyenek.

 

Mitől nem lehet visszakapcsolni a kismegszakítót?

A legegyszerűbb eset az, hogy még nem szűnt meg a hiba, így a kismegszakítót visszakapcsolva az ismét leold. Ekkor kapcsoljuk ki, válasszuk le a zárlatos készüléket, így a kismegszakítót vissza tudjuk kapcsolni.

Előfordulhat, hogy tehermentesítettük a vezetéket, lekapcsoltuk az összes eszközt, ami arról az áramkörről működött, de még mindig nem tudjuk visszakapcsolni a kismegszakítót. Ebben az esetben próbáljunk szimatolni, érzünk-e égett szagot. Amennyiben igen, akkor valószínűleg egy vezeték szigetelése „égett le”, és az okoz zárlatot. Szakemberrel végeztessük el a javítást.

Elromolhat a kismegszakító is, ami szintén oka lehet a sikertelen visszakapcsolásnak. Ennek kicserélését megint kizárólag szakember végezze, akinek a javítást követően ellenőriznie kell, hogy megfelelően működik-e a rendszer.