Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

A villamos berendezések biztonságtechnikája

2019-01-22 08:00:00

A villamosság biztonságtechnikájának egyik fő feladata, hogy megvédje az emberi szervezetet a villamosság károsító hatásaitól. Kitűzött célja, hogy elkerüljük az ebből származó baleseteket.

Tűzvédelmi és munkavédelmi szempontból is nagyon fontos, hogy egy ház, egy üzem elektromos hálózatát a lehető legbiztosabbá tegyük a teljes/részleges kiépítésnél vagy a felújításnál. A veszély nem feltétlenül a villamos berendezések biztonságtechnikai hiányosságából adódik. Lehet annak oka a rosszul kivitelezett elektromos hálózat kiépítése is (ami elsősorban a korábbi évtizedek, kiváltképp az 1970-es években épített épületekre jellemző).

Rövid cikkünkben foglalkozunk a villamosság biztonságtechnikájának területeivel, néhány fogalmat is tisztázunk, valamint, hogy családi házak esetében mikre érdemes figyelni.

 

A villamosság biztonságtechnikájának területei, néhány alapfogalma

  • villamos berendezések létesítése
  • villamos berendezések üzemeltetése
  • áramütés elleni védelem (alap- és hibavédelem)
  • villámvédelem

 

Villamos berendezés fogalom alatt kizárólag a gépek teljes rendszerét értjük, tehát a vezetékek önmagukban nem minősülnek villamos berendezéseknek. Az áramkör a villamos szerkezetek és vezetékek közös táppontról, azonos túláramvédelmen keresztül táplált együttese, mely magába foglalja a vezetékeket és a hozzátartozó villamos szerkezeteket (kapcsoló, csatlakozó, védelmi rendszerek stb.).

Az erős- és gyengeáramú villamos berendezések funkciója különböző. Az erősáramú berendezés célja, hogy előállítsa, elossza, illetve szállítsa az energiát (pl.: transzformátor) vagy másfajta energiává alakítsa (pl.: fényenergia-díszkivilágítás). A gyengeáramú berendezés ezzel szemben az áramot nem munkavégzésre, hanem jelátvitelre használja (pl.: számítógép). Létezik a kettő ötvözete is, ez a komplex villamos berendezés. Az irányítástechnikai berendezésekkel automatikusan tudjuk működtetni a villamos berendezéseket.

 

Villamos berendezések létesítése a helyiség jellege szerint

Egyes helyiségek funkciója meghatározza, hogy milyen jellegű berendezést lehet telepíteni. Mikor felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül egy családi ház villanyszerelése, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen helyiségek kerültek kiépítésre, abban milyen villamos berendezések működnek.

  • Nedves helyiségek, ilyen a fürdőszoba, mosókonyha, rosszul szellőzött pincék
  • Száraz helyiségek, ilyenek a lakószobák, esetleg irodai helyiségek
  • Meleg helyiségek, ilyenek a kazánhelyiségek
  • Szabadtéri területek

 

A helyiségek jellege határozza meg, hogy milyen típusú villamos berendezést, vezetékeket, kapcsolókat, fogyasztókat (lámpatesteket, motorokat stb.) lehet telepíteni, üzembe helyezni. A villamos berendezéseket úgy kell elhelyezni, hogy működés közben is biztonságosan megfigyelhetőek legyenek. Gondoskodni kell a ház elektromos hálózatának védelméről (túlfeszültség, zárlat, testzárlat elleni védelmek) a megfelelő védelmi készülékek (pl. túlfeszültség-levezetők, kismegszakítók, áram-védőkapcsolók - FI-relék) beépítésével.

A világítási kapcsolókat érdemes könnyen elérhető helyekre felszerelni, és figyelni kell arra is, hogy milyen típusú világítótestet használunk. Ez a jelzőfényes kapcsolók esetében azért lényeges, mert maga a jelzőfény, ha nem kompatibilis az energiatakarékos izzóval, zavaróan vibrálni fog. Ma már erre is van megoldás. Megjelentek a piacon az új típusú, energiatakarékos izzóval is működő jelzőfényes kapcsolók, de ezek használatánál biztonsági okokból általában újra kell vezetékezni az elavult elektromos vezetékrendszert.