Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

3 fázisú fi relé bekötése 1 fázisra

2018-09-18 08:00:00

Építkezéseknél és felújításoknál a villamoshálózat kiépítésénél törvény kötelezi a villanyszerelőket, hogy az elektromos hálózatot biztosságossá tegyék. Az áram-védőkapcsolók, azaz fi relék alkalmazásával növelik a felhasználó biztonságát. Sok esetben a három fázisú fi relé bekötését jelenti egy fázisú hálózatra. Ez többnyire azért történik így, mert a jövőben szeretnék bővíteni a ház villamos hálózatát 3 fázisúra, így már előre gondolkozva a háromfázisú készüléket vásárolják meg.

 

A fi relé

A fi relének több elnevezése is él a köztudatban a szakemberek között, ilyen az életvédelmi relé, az áram-védőkapcsoló vagy ÁVK. A hivatalos megnevezés: áram-védőkapcsoló. A fi relét az emberek védelmére fejlesztették ki. Feladata, hogy érzékelje mikor a föld felé áram folyik el. Az ÁVK érzékeli az elfolyó áram nagyságát, ami nem haladhatja meg a készüléken feltüntetett érzékenységi küszöböt. Ez jellemzően 30mA szokott lenni a háztartási rendszerek esetében.

 

Pólusszám és méret alapján a fi relék csoportosítása

Egy fázisú azaz két pólusú fi relé: névleges árama jellemzően 25, 40 Amper, leoldási árama 30, 100 mA, névleges feszültsége pedig 230V. Három fajtája létezik: bal nullás, jobb nullás és a dedikált nulla pólus nélküli. Gyakran lehet találkozni olyan fi relével, ahol az üzemi vezetők tetszőleges oldalra köthetők be, mert nincs dedikált pólusa a nulla vezetőnek. Az elosztótáblán két modulnyi helyet foglal el.

 

Három fázisú vagyis négypólusú fi relé: a háromfázisú fogyasztók esetében már a háromfázisú fi relé beszerelése kötelező. Névleges árama jellemzően 25, 40, 63 Amper, leoldási árama 30, 100mA, de meglehet akár 10mA vagy 300 mA is. Névleges feszültsége 400V. A háromfázisú fi reléknek két változatát használjuk: jobb nullás, illetve bal nullás kivitelezésűt. A nulla vezetőt mindig jelölik és csak a megjelölt helyre lehet bekötni. Az elosztószerkényben négy modulnyi helyet foglalnak el.         

 

Miért fontos az áramerősség kiszámítása?

Családi házak építésének egyik legfontosabb és leginkább megfontolást igénylő feladata az elektromos hálózat kiépítése. A jelenlegi törvény szerint a teljesítmény kiépítése 32A-ig díjmentes. Amennyiben ezt meghaladja az igényelt áramerősség, akkor hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetni. A regisztrált villanyszerelő képes megvizsgálni, hogy szükségünk van-e villamossági fejlesztésre és mekkora áramerősség (Amper) igényünk lesz. Lényegében a meglévő és leendő fogyasztóink teljesítményét (watt) fogja elosztani a rákapcsolt feszültséggel (volt): I = P/U, ahol az I az áramerősség (Amper), a P a teljesítmény (Watt), a feszültség (volt) pedig az U.

 

A három fázisú fi relé bekötése egy fázisra

Hogyan lehet helyesen bekötni a háromfázisú fi relét egy fázisba? 1 fázis esetében előszöris a nullát kell bekötni – ez a rajzon adott, csak egy helyre lehet kötni. A fázist pedig arra a kapocsra kell kötni, ahol a rajz szerint a tesztkapcsoló vételezi a működtetéséhez szükséges feszültséget. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha megnyomjuk, az áram egy része nem folyik át a fi relén, kikerüli azt. Ilyenkor a fi relének azonnal le kell oldania és megszakítani az áramkört. Az áram-védőkapcsoló esetében a bemenő fázist és nullát mindig azonos oldalon (fent vagy lent) kell csatlakoztatni.

A védővezetőt TILOS a fi relén átvinni. Bekötés után mindenképp egy próbalámpával ellenőrizzük a feszültség meglétét, illetve azt, hogy a teszt gomb megnyomását követően megszűnik e a feszültség!